FLASH SALEFLASH SALE
-20%
Pentru 1 an ÎNREGISTRARE și REÎNNOIRE
promoțiile nu pot fi combinate
24 Numărul de pachete rămase

Cele mai bune oferte de stocuri din 150 de țări

Peste 100 000 utilizatori mulțumiți

Oferă mai ieftin cu până la 90% din prețul de pornire

Contact direct cu revânzătorii și cu ridicata

Comerț B2B vs comerț B2C - o literă și atât de multe diferențe

Comerț B2B vs comerț B2C - o literă și atât de multe diferențe

Deși abrevierile „B2B” și „B2C” arată foarte asemănător, ele denotă două ramuri comerciale diferite. Practic, B2C înseamnă comerț cu amănuntul, în timp ce B2B, comerț cu ridicata, import și export. În tranzacționarea B2C, părțile contractante sunt comerciantul și consumatorul, în timp ce în tranzacționarea B2B, acestea sunt doar companii.

B2B vs B2C - care sunt consecințele acestui lucru?

Protecția drepturilor cumpărătorului

Utilizat în comerțul B2C datorită poziției mai puternice a comerciantului față de consumator. Prin urmare, printre altele, cumpărătorul este îndreptățit să returneze produsul în termen de 14 zile fără să ofere niciun motiv dacă achiziția a fost efectuată în afara locului de desfășurare a activității (adică în principal online). În comerțul B2B, aceste reguli nu se aplică, deoarece niciuna dintre părțile contractante nu este consumator. Desigur, vânzătorul poate accepta returnări, dar nu există o astfel de obligație - vă rugăm să vă amintiți-o la plasarea unei comenzi. Excepția are loc numai în situația în care comerciantul cumpără bunuri în alte scopuri decât cele legate de afacerea sa. Cu alte cuvinte, dacă cumpărați un produs pentru revânzare, nu sunteți consumator și nu aveți dreptul la o rambursare.

Valoarea tranzacției

Valoarea medie a comenzii în comerțul B2B este mult mai mare decât în ​​B2C. Acest lucru generează o serie de consecințe, dar cea mai importantă este problema securității tranzacțiilor. Multe metode de plată convenabile și sigure, populare în comerțul cu amănuntul, nu sunt utilizate în comerțul cu ridicata. În schimb, există și altele. Puteți citi despre acestea aici Tranzacții sigure.

Metode de finalizare a tranzacțiilor

Comerțul cu amănuntul devine tot mai mult e-commerce, adică vânzări online. Deși tranzacționarea tradițională probabil nu va dispărea niciodată, valoarea tranzacționării online este în continuă creștere. Cu toate acestea, în B2B, metoda căutată de finalizare a unei tranzacții vizită sediul vânzătorului pentru a stabili condițiile contractului la fața locului sau pentru a colecta bunurile direct din depozit. Formele de comunicare se schimbă, totuși mulți cumpărători și vânzători preferă în continuare întâlniri față în față în loc să finalizeze tranzacțiile online.

Transport și livrare

Modelul dominant pe piața B2C este unul prin care comerciantul organizează transportul de bunuri către consumator. Orice altă situație este foarte rară. Între timp, comerțul B2B este diferit: unii vânzători sunt capabili să aranjeze transportul, în timp ce alții nu. Prin urmare, ar trebui să citiți cu atenție descrierile ofertelor și să întrebați despre opțiunile de expediere. De asemenea, ar trebui să vă familiarizați cu „incoterms”, adică regulile comerciale internaționale, despre care puteți citi aici Incoterms.

TVA

TVA ar trebui plătită de către destinatarul final. De exemplu, dacă cumpărați un televizor pentru casa dvs., va trebui să plătiți TVA pentru acesta. Dar dacă cumpărați un televizor pentru revânzare, sarcina plății TVA revine clientului dumneavoastră. Acest lucru este deosebit de important atunci când urmează să cumpărați bunuri în UE; în calitate de plătitor de TVA, veți putea cumpăra un articol cu ​​rată zero atâta timp cât vânzătorul este, de asemenea, plătitor de TVA. Puteți citi mai multe despre TVA aici TVA UE.

 

După cum puteți vedea, există destul de multe diferențe între tranzacționarea B2B și B2C. Merită să le cunoașteți pentru a evita orice neînțelegeri la finalizarea tranzacțiilor cu angrosiștii, producătorii și distribuitorii.

Autorul:
Merkandi - platforma de comerț B2B

Merkandi - platforma de comerț B2B

Merkandi este o platformă internațională pentru comerțul cu ridicata pentru bunurile oferite atât în comerțul angro normal, cât și pentru comerțul cu marfa angro normală și din surplusurile executorilor judecătorești, surplusurile de producție și depozitare, lichidarea companiilor, returnarea consumatorilor etc.

Intrarea anterioară Următoarea intrare
BULETIN INFORMATIV gratuit

Notificări zilnice despre produse noi și știri de pe site-ul Merkandi.